Στις 15 Φεβρουαρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου (2012/34/ΕΕ).

Σήμερα 18.2.2022 το ιταλικής σημαίας επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο EUROFERRY OLYMPIA εγκαταλείφθηκε από τους 237 επιβάτες και τα 51 μέλη του πληρώματος, όταν ξέσπασε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά σε ένα από τα γκαράζ του.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το σύνολο των επιβατών και του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού είναι σε πλήρη εξέλιξη και η καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβατών θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα. Δυστυχώς, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες υπάρχουν φόβοι για περίπου 11 αγνοούμενους επιβάτες, οι οποίοι αν και βρίσκονται στην λίστα επιβατών του πλοίου Euroferry Olympia, δεν έχουν εντοπιστεί. Ευχή όλων είναι να εντοπιστούν άπαντες σώοι και αβλαβείς.

Τον Δεκέμβριο του 2014 ζήσαμε αντίστοιχη ναυτική τραγωδία με το Ε/Γ NORMAN ATLANTIC. Το γραφείο μας, σε συνεργασία με εξειδικευμένους Ιταλούς δικηγόρους εκπροσώπησε με επιτυχία ενώπιον της Ιταλικής και της Ελληνικής δικαιοσύνης άνω των εκατόν πενήντα (150) επιβατών και θυμάτων στην διεκδίκηση αποζημιώσεών τους για τις υλικές ζημίες και σωματικές και ψυχολογικές βλάβες που υπέστησαν, και για την απώλεια συγγενών τους επιβατών.

Λίγους μήνες μετά κάηκε το αδελφό του πλοίο Ε/Γ SORRENTO πλέοντας από Ιταλία προς Ισπανία, πάλι από φωτιά που ξεκίνησε στο γκαράζ οχημάτων.

Όπως αναδείχθηκε από τις υποθέσεις αυτές, από τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά μεγάλων και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών σε επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, ιδίως αυτά της Μεσογείου, γεννώνται σοβαρά ζητήματα όσον αφορά δομικά προβλήματα των πλοίων αυτών και καταλληλότητα και δυνατότητά τους να αντιμετωπίσουν φωτιά σε κατάστρωμα οχημάτων με τα δικά τους πυροσβεστικά μέσα, όπως θα έπρεπε να μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τους ναυτιλιακούς κανονισμούς.

Οι οικογένειες δύο άτυχων μεταναστών που απεβίωσαν τον Ιανουάριο του 2017 στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου, μέσα στη σκηνή τους, εξαιτίας δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα από πυρά που χρησιμοποιούσαν για να επιβιώσουν εν μέσω χιονιά, εκπροσωπούμενες από το γραφείο μας, διεκδίκησαν χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική τους οδύνη κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με μια εξαιρετική απόφασή του, αναγνώρισε την ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου για τον θάνατο των προσφύγων και το δικαίωμα των εναγόντων συγγενών τους σε αποζημίωση, κρίνοντας ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στην επιβαλλόμενη στα κράτη από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εν γένει το εσωτερικό και διεθνές δίκαιο, υποχρέωση να εξασφαλίζουν και να προστατεύουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και θέρμανσης το χειμώνα.

Διαβάστε σχετικό άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο ακόλουθο link: https://www.kathimerini.gr/society/561411055/dikaiosi-gia-thanatoys-sti-moria/

IMG_20160427_102305Στις 28 Δεκεμβρίου 2014 ξέσπασε πυρκαγιά σε γκαράζ του ΕΓ/ΟΓ πλοίου NORMAN ATLANTIC, ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ, που εκτελούσε δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα Ιταλίας, με 472 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 417 επιβάτες + 55 μέλη του πληρώματος, Έλληνες και Ιταλούς. Ο τραγικός απολογισμός σωρείας εγκληματικών πράξεων και παραλείψεων εκ μέρους των υπευθύνων για την ασφάλεια πλοίου και επιβαινόντων, ήταν η απώλεια 23 επιβατών (9 σοροί βρέθηκαν και 14 αγνοούνται) και αγνώστου αριθμού λαθρεπιβατών, ενώ οι επιβάτες που διασώθηκαν υπέστησαν σοβαρότατα σωματικά και ψυχικά τραύματα.

Σήμερα, 27.1.2021, μετά από ποινική δίκη τεσσάρων μηνών, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά κατέληξε στην απόφασή του, με την οποία καταδικάσθηκαν οι ιθύνοντες και αξιωματικοί της ΑΝΕΚ, για τα εγκλήματα:

(α) της ανθρωποκτονίας από αμέλεια,

(β) της πρόκλησης πυρκαγιάς από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για ανθρώπους και

(γ) της διατάραξης της ασφαλείας των θαλασσίων συγκοινωνιών  από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα.

IMG_20141228_153937Οι συνολικές στερητικές της ελευθερίας ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορουμένους, μετά από συγχώνευση και ελαφρυντικά, είναι:

  • – δέκα έξη (16) έτη συνολική ποινή για καθέναν από τους διοικητές της ΑΝΕΚ, κ.κ. Γ.Κ. και Ι.Β.,
  • – δέκα τέσσερα (14) έτη συνολική ποινή για τον Έλληνα αξιωματικό της ΑΝΕΚ επί του NORMAN ATLANTIC, κ. Π.Φ.,
  • – έξη (6) έτη συνολική ποινή για τον οικονομικό προϊστάμενο του πλοίου NORMAN ATLANTIC, κ. Λ.Χ., και
  • – πέντε (5) έτη και δύο (2) μήνες στον Έλληνα Ναύκληρο του πλοίου NORMAN ATLANTIC, κ. Π.Σ..

Εν τούτοις, σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, η ανώτατη ποινή που δύναται να εκτίσει καθένας από τους παραπάνω είναι πέντε (5) έτη.

Το Δικαστήριο έκρινε αθώους τα μέλη του κατώτερου ελληνικού πληρώματος που εκτελούσαν εντολές ανωτέρων τους.

Είναι βέβαιο ότι οι καταδικασθέντες θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, η οποία (έφεση) έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.