ΕΡΓΑΤΙΚΑ ATYXHMATA

Έλληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι που υφίστανται τραυματισμούς εξαιτίας ατυχημάτων κατά την διάρκεια, εξ αφορμής και σε σχέση με την εργασία τους, με αποτέλεσμα την πρόσκαιρη ή διαρκή αναπηρία και ανικανότητά τους προς εργασία, δικαιούνται κατά το Ελληνικό δίκαιο, στις περισσότερες περιπτώσεις:

 • ιατρική περίθαλψη και κάλυψη των ιατρικών τους δαπανών,
 • σύνταξη από τον αρμόδιο εθνικό ασφαλιστικό οργανισμό σε περιπτώσεις μόνιμης μερικής ή ολικής ανικανότητας, και επιπλέον
 • αποζημίωση από τον εργοδότη τους για την ηθική τους βλάβη όταν μπορεί να αποδοθεί το ατύχημα σε αμέλεια/υπαιτιότητα του εργοδότη ή των υπαλλήλων και προστηθέντων του.

Σε περιπτώσεις όπου το εργατικό ατύχημα επιφέρει απώλεια της ζωής του εργαζομένου, η οικογένεια του θύματος έχει δικαίωμα στα προαναφερθέντα, ανεξαρτήτως της υπηκοότητας ή του τόπου κατοικίας των αιτούντων ή του θύματος και χωρίς να είναι προϋπόθεση η διαμονή ή κατοικία τους στην Ελλάδα.

Οι αποκαταστατέες ζημίες και το ύψος της αποζημίωσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την θεμελίωση υπαιτιότητας (δόλου/αμέλειας) στο πρόσωπο του εργοδότη και/ή των υπαλλήλων ή προστηθέντων του και της απόδειξης ότι το ατύχημα οφείλεται σε παράβαση εθνικών, ευρωπαϊκών ή διεθνών κανονισμών που έχουν θεσπισθεί για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Οι δικηγόροι των δικηγορικών γραφείων «ΠΑΥΛΑΚΗΣ – ΜΟΣΧΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» έχουν εξειδικευμένες σπουδές και μακρά δικαστηριακή εμπειρία στον τομέα των εργατικών ατυχημάτων και έχουν χειρισθεί μεταξύ άλλων:

 • Τραυματισμούς και θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην ξηρά που οφείλονται σε:
  • πτώσεις και ολισθήματα
  • άρση βαρών
  • εκρήξεις και εγκαύματα
  • τραυματισμούς από ελαττωματικό εξοπλισμό
  • έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας, και άλλα.
 • Επαγελματικές ασθένειες που οφείλονται στην έκθεση εργαζομένων σε:
  • Αμίαντο
  • Τοξικές ουσίες
  • Ακτινοβολία
  • Θόρυβο
  • Επιβλαβείς θερμοκρασίες, και άλλα.

Ενδεικτικές ενδιαφέρουσες υποθέσεις του γραφείου μας

Αιγυπτιακής υπηκοότητας εργάτης, απασχολούμενος σε επιχείρηση ιχθυοτροφείου στην Ρόδο, υπέστη θανάσιμο τραυματισμό κατά την διάρκεια της εκτέλεσης της εργασίας του, όταν το φορτηγό όχημα που μετέφερε αλιεύματα ανατράπηκε. Η αξίωση των συγγενών του θύματος για αποζημίωση επιδιώχθηκε από το γραφείο μας στα δικαστήρια της Ρόδου και η σύζυγος, τα ανήλικα τέκνα και τα αδέλφια του θανόντος έλαβαν αποζημίωση σημαντικού ύψους, καθώς έγινε δεκτό ότι το ατύχημα οφειλόταν σε παράβαση μέτρων ασφαλείας σην επιχείρηση ιχθυοτροφείου.

Εργάτης υπέστη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα όταν συνεθλίβη από φορτηγό όχημα που οδηγούσε συνάδελφός του, σε επιχείρηση στην Κάρπαθο. Στην οικογένειά του επιδικάσθηκε αποζημίωση με τελεσίδικη απόφαση των αρμοδίων δικαστηρίων, καθώς κρίθηκε ότι το ατύχημα οφειλόταν σε αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού του οχήματος.

Εργάτης οικοδομής τραυματίσθηκε θανάσιμα όταν έπεσε από σκαλωσιά σε εργασία επισκευής δημοσίου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας. Εκπροσωπώντας την οικογένεια του θύματος, ασκήσαμε αγωγή αποζημίωσης υπέρ των συγγενών επικαλούμενοι παράβαση όρων και μέτρων ασφαλείας εκ μέρους του εργολάβου οικοδομών που είχε αναλάβει την επισκευή του κτιρίου. Η χήρα, τα πέντε ανήλικα τέκνα και τα αδέλφια του θανόντος εργάτη έλαβαν αποζημίωση με εξωδικαστικό συμβιβασμό κατά την διάρκεια της επιδικίας.

Εργάτης οικοδομής απεβίωσε όταν υπέστη ηλεκτροπληξία κατά την διάρκεια της εργασίας του σε ανοικοδόμηση πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης του Βόλου. Ο εργάτης ακούμπησε μεταλλική σκάλα η οποία όμως ήταν σε επαφή με ηλεκτρικό καλώδιο που δεν είχε μονωθεί, με αποτέλεσμα τον υπό τραγικές συνθήκες θάνατό του. Η οικογένεια του θύματος αποζημιώθηκε μετά από επιτυχή δικαστικό αγώνα στα αρμόδια δικαστήρια.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων έκανε εν μέρει δεκτές τις αγωγές που είχε καταθέσει το γραφείο μας για λογαριασμό των θυμάτων επιδικάζοντας συνολικά € 1.400.000 ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης στους γονείς και τα αδέρφια των δύο ανθυπολοχαγών του Στρατού που έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τεθωρακισμένο όχημα μάχης BMP-1 κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στις 5.5.2004 στο Στρατόπεδο του 625ου  Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Ιωαννίνων.

Το φοβερό δυστύχημα, που είχε σαν αποτέλεσμα και τον τραυματισμό 19 ακόμα εκπαιδευόμενων ανθυπολοχαγών είχε προκαλέσει τότε την αποπομπή του Αρχηγού ΓΕΣ. Οι δίκες ενώπιον των Στρατοδικείων συνεχίζονται επί 5 χρόνια τώρα και ήδη έχει καταδικασθεί τελεσίδικα με την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών σε δεύτερο βαθμό ο οδηγός του μοιραίου τεθωρακισμένου, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η δίκη και για τους λοιπούς υπαιτίους συντηρητές του μοιραίου οχήματος ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Αλλοδαπός εργαζόμενος σε κατάστημα τροφίμων (super market) υπέστη διάτρηση του εντέρου εξαιτίας επαφής του με μεταλλικό πάγκο, που έγινε αγωγός ηλεκτρισμού από ελαττωματική μηχανής κοπής αλλαντικών του καταστήματος. Ο άτυχος εργαζόμενος απεβίωσε αργότερα στο νοσοκομείο. Στην οικογένεια του θανόντος, χήρα ανήλικα τέκνα και αδέλφια, επιδικάσθηκε αποζημίωση με τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Ρόδου καθόσον αποδείχθηκε ότι αιτία του θανάτου ήταν η ελαττωματικότητα της ηλεκτρικής μηχανής κοπής.