ΤΡΟΧΑΙΑ ATYXHMATA

Τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων, πεζοί, οδηγοί ή επιβάτες οδικών οχημάτων δικαιούνται σε πολλές περιπτώσεις αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το υπαίτιο ή το εν μέρει υπαίτιο για το συμβάν πρόσωπο, καθώς και από την ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει την αστική ευθύνη για ζημίες του υπαιτίου οχήματος. Κατ΄εξαίρεση σε σχέση με άλλου είδους ατυχήματα, σε περίπτωση αυτοκινητικού ατυχήματος ο νόμος προβλέπει, σε συμφωνία με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία, ευθεία αξίωση για αποζημίωση κατά του ασφαλιστή.

Είναι σημαντικό για τα θύματα τροχαίου ατυχήματος να εκπροσωπηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το ζημιογόνο συμβάν ενώπιον των ανακριτικών αστυνομικών και δικαστικών αρχών και να εξασφαλίσουν ότι θα προστατευθούν δεόντως τα δικαιώματά τους. Είναι κρίσιμο να παραστραθούν με δικό τους νομικό συμπαραστάτη στις σχετικές διαδικασίες όπως εξετάσεις μαρτύρων, τεχνική διερεύνηση και πραγματογνωμοσύνες, δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής.

Το ύψος των αποζημιώσεων που επιδικάζονται στα θύματα τροχαίων ατυχημάτων μπορεί να διαφοροποιείται σημαντικά, εξαρτώμενο από την παρουσίαση και απόδειξη των πραγματικών περιστατικών και της υπαιτιότητας των εμπλεκομένων προσώπων και οχημάτων. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η εκπροσώπηση των θυμάτων από δικηγόρο με γνώση και εξειδίκευση στον τομέα αυτόν.

Τα δικηγορικά γραφεία «ΠΑΥΛΑΚΗΣ – ΜΟΣΧΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» έχουν εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και επαγγελματική εμπειρία στον χειρισμό τροχαίων ατυχημάτων, και, ενεργώντας πάντα για λογαριασμό των θυμάτων, έχουν διαδραματίσει ρόλο στην διαμόρφωση της νομολογίας στον τομέα αυτό με τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε υποθέσεις που έχουν χειρισθεί.

Μέλη του γραφείου μας συμμετέχουν τακτικά σε σεμινάρια και συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και ενημερώνονται για τις διεθνείς νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις. Βλ. επιστημονική παρουσίαση (En) για τις αποζημιώσεις σε τροχαία ατυχήματα με τίτλο “Αξιώσεις για Αποζημίωση μετά από Θανατηφόρα Τροχαία Ατυχήματα στην Ελλάδα” από τον δικηγόρο μας Ιωάννη Παυλάκη στο Συνέδριο Τροχαίων Ατυχημάτων που διοργάνωσε η Παν-Ευρωπαϊκή Οργάνωση Δικηγόρων Ατυχημάτων [Pan – EuropeanOrganizationofPersonalInjuryLawyers (PEOPIL)] στο Τορίνο της Ιταλίας τον Μάρτιο 2013.

Να σημειωθεί ότι αλλοδαποί θύματα τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων για αποκατάσταση της ζημίας τους όπως και οι Έλληνες, ανεξαρτήτως εάν κατά τον χρόνο του ατυχήματος είχαν ή όχι νόμιμη άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Ενδεικτικές ενδιαφέρουσες υποθέσεις του γραφείου μας

Πεζή που διέσχιζε κεντρική οδική αρτηρία στην Αθήνα, σε απόσταση από διάβαση πεζών, χτυπήθηκε θανάσιμα από διερχόμενη μοτοσυκλέτα. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση τροχαίου ατυχήματος της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, που βασίσθηκε σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, η πεζή διέσχισε την οδό, παρά την κίνηση που επικρατούσε. Το γραφείο μας ανέλαβε την εκπροσώπηση της οικογένειας της θανούσας λίγες μόλις μέρες μετά το συμβάν και εξασφάλισε, πριν διαγραφεί, απόσπασμα της καταγραφής της κάμερας παρακολούθησης της κυκλοφορίας στο σημείο του ατυχήματος. Στο δικαστήριο αποδείχθηκε έτσι ότι το ατύχημα έλαβε χώρα αφού η πεζή είχε ήδη διασχίσει τμήμα της οδού επαρκές ώστε να είναι σε θέση ο οδηγός της μοτοσυκλέτας να την έχει αντιληφθεί και να κάνει αποφευκτικό ελιγμό, και έτσι κρίθηκε ότι ήταν αποκλειστικά υπαίτιος για τον θάνατό της και επιδικάσθηκε σημαντική αποζημίωση στον σύζυγο, τα τέκνα και τα αδέλφια της θανούσας.

Τριαντατετράχρονος Γάλλος υπήκοος, οδηγός μοτοσυκλέτας στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, σκοτώθηκε όταν αντιθέτως κινούμενο επιβατηγό αυτοκίνητο εισήλθε στην λωρίδα κυκλοφορίας του και συγκρούσθηκε μαζί του, σε προσπάθειά του να αποφύγει υπολείμματα που είχαν μείνει στο οδόστρωμα από λάστιχο προπορευόμενου λεωφορείου. Το γραφείο μας εκπροσώπησε την οικογένεια του αλλοδαπού θύματος στα Ελληνικά Δικαστήρια κατά του υπαιτίου οδηγού και της ασφαλιστικής εταιρείας του επιβατηγού αυτοκινήτου και επιτεύχηκε σημαντική χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης στους γονείς και τον αδελφό του θύματος, Γάλλους υπηκόους και κατοίκους Γαλλίας, οι οποίοι δεν εξαρτώνταν οικονομικά από τον θανόντα.

Δύο μετανάστες εργαζόμενοι επέβαιναν ως οδηγός ο ένας και επιβάτης ο άλλος σε μοτοσυκλέτα στην Μύκονο, όταν τραυματίσθηκαν θανάσιμα σε σύγκρουση με επιβατηγό αυτοκίνητο οδηγούμενο από Ιταλό κάτοικο του νησιού. Η μοτοσυκλέτα στην οποία επέβαιναν τα θύματα εξήλθε από αγροτικό δρόμο στην κεντρική οδό χωρίς ο οδηγός να ελέγξει επαρκώς την κυκλοφορία. Το γραφείο μας εκπροσώπησε τις οικογένειες των αλλοδαπών θυμάτων, Αιγυπτιακής υπηκοότητας, και άσκησε για λογαριασμό τους αγωγή στα αρμόδια Ελληνικά Δικαστήρια. Κατά την δίκη επιτύχαμε να αποδείξουμε ότι, παρά την παραβίαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας εκ μέρους του θύματος οδηγού της μοτοσυκλέτας, το επιβατηγό αυτοκίνητο είχε αναπτύξει ανεπίτρεπτα μεγάλη ταχύτητα για τις συγκεκριμένες περιστάσεις και έτσι κρίθηκε ότι ο οδηγός του ήταν συνυπαίτιος για την σύγκρουση, με αποτέλεσμα να επιδικασθεί αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Δύο τουρίστες Νορβηγικής υπηκοότητας τραυματίσθηκαν σοβαρά όταν, επιχειρώντας να διασχίσουν επαρχιακή οδό στην Κρήτη σε προχωρημένη νυκτερινή ώρα, παρασύρθηκαν από διερχόμενο με μεγάλη ταχύτητα επιβατηγό όχημα, ο οδηγός του οποίου τους εγκατέλειψε στον στον τόπο του ατυχήματος αβοήθητους και εξαφανίσθηκε. Βασιζόμενη στις περιγραφές των θυμάτων, η αρμόδια αστυνομική αρχή εντόπισε το υπαίτιο όχημα τρείς μέρες αργότερα. Το γραφείο μας εκπροσώπησε τους παθόντες ενώπιον των δικαστηρίων σε αγωγή τους κατά του υπαιτίου οδηγού και της ασφαλιστικής του εταιρείας. Μετά από διεξαγωγή ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης, επιδικάσθηκε στα θύματα αποζημίωση για την απώλεια μελλοντικών αποδοχών λόγω της προκληθείσας αναπηρίας τους και για την ηθική τους βλάβη.

Αλλοδαπός υπήκοος Μαρόκου πέρασε παρανόμως τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο διαφεύγοντας τον συνοριακό έλεγχο. Αμέσως μετά επιβιβάσθηκε σε διερχόμενο επιβατηγό όχημα, ζητώντας από τον οδηγό να τον μεταφέρει δωρεάν σε επόμενη πόλη. Το όχημα συγκρούσθηκε λίγο αργότερα με αντιθέτως κινούμενο αυτοκίνητο και κατά την σφοδρή σύγκρουση σκοτώθηκε ο αλλοδαπός επιβάτης. Το γραφείο μας εκπροσώπησε την οικογένεια του θανόντος ασκώντας αγωγή ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων κατά των υπαιτίων οδηγών των δύο οχημάτων και των ασφαλιστικών τους εταιρειών. Το δικαστήριο έκρινε ότι η μη νόμιμη παραμονή του θύματος στην Ελλάδα δεν επηρεάζει την θεμελίωση αξιώσεων των συγγενών του, κατοίκων Μαρόκου, για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης και επιδίκασε αποζημίωση στους γονείς και τα αδέλφια του.

Πεζός, Αιγυπτιακής υπηκοότητας τραυματίσθηκε σοβαρά στην Αθήνα όταν κτυπήθηκε από διερχόμενο επιβατηγό αυτοκίνητο. Το θύμα διακομίσθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, αλλά, μετά από νοσηλεία μερικών εβδομάδων, υπέστη επιπλοκή αιματώματος που είχε προκληθεί κατά το ατύχημα, το οποίο έγινε αιτία καρδιακής ανακοπής και θανάτου του. Το γραφείο μας άσκησε αγωγή αποζημίωσης για λογαριασμό της οικογένειας του θύματος στα δικαστήρια της Αθήνας. Κρίθηκε ότι ο οδηγός του οχήματος ήταν υπαίτιος του τραυματισμού, που επέφερε αιτιωδώς τον θάνατο του πεζού και επιδικάσθηκε αποζημίωση στους συγγενείς του μητέρα, τέκνα και αδέλφια.

Το γραφείο μας εκπροσώπησε τις οικογένειες έξι επιβατών σε δύο αντιθέτως κινούμενα και συγκρουσθέντα αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα κατευθυνόταν προς τον τόπο όπου γινόταν γαμήλιο γλέντι και το άλλο μόλις είχε αποχωρήσει από την ίδια γιορτή, στην Κομοτηνή το 2002. Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη και σκοτώθηκαν επί τόπου οι νεαροί οδηγοί και επιβάτες των αυτοκινήτων. Οι συγγενείς, γονείς και αδέλφια των θυμάτων έλαβαν αποζημιώσεις μετά από δικαστική διεκδίκηση των αξιώσεών τους.

Τριαντάχρονη σκοτώθηκε όταν το όχημα που οδηγούσε ο σύζυγός της, στο οποίο εκείνη ήταν επιβάτης, έπεσε σε γκρεμό μετά από υπαίτιο εσφαλμένο χειρισμό του οδηγού-συζύγου της. Το γραφείο μας άσκησε αγωγή για λογαριασμό της ανήλικης κόρης της θανούσας, η οποία όμως εν προκειμένω εκπροσωπήθηκε νομίμως στο δικαστήριο από τον (υπαίτιο για τον θάνατο της μητέρας της οδηγό του αυτοκινήτου) πατέρα της. Το γραφείο μας εκπροσώπησε επίσης και τους λοιπούς συγγενείς της θανούσας. Επιδικάσθηκε αποζημίωση στους συγγενείς της θανούσας, η οποία καταβλήθηκε για την ανήλικη κόρη της θανούσας στον πατέρα της – υπαίτιο οδηγό.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων έκανε εν μέρει δεκτές τις αγωγές που είχε καταθέσει το γραφείο μας για λογαριασμό των θυμάτων επιδικάζοντας συνολικά € 1.400.000 ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης στους γονείς και τα αδέρφια των δύο ανθυπολοχαγών του Στρατού που έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τεθωρακισμένο όχημα μάχης BMP-1 κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στις 5.5.2004 στο Στρατόπεδο του 625ου  Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Ιωαννίνων.

Το φοβερό δυστύχημα, που είχε σαν αποτέλεσμα και τον τραυματισμό 19 ακόμα εκπαιδευόμενων ανθυπολοχαγών είχε προκαλέσει τότε την αποπομπή του Αρχηγού ΓΕΣ. Οι δίκες ενώπιον των Στρατοδικείων συνεχίζονται επί 5 χρόνια τώρα και ήδη έχει καταδικασθεί τελεσίδικα με την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών σε δεύτερο βαθμό ο οδηγός του μοιραίου τεθωρακισμένου, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η δίκη και για τους λοιπούς υπαιτίους συντηρητές του μοιραίου οχήματος ενώπιον του Αρείου Πάγου.