ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ – ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ

Οι αναφορές σε περιστατικά ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ και σε περιπτώσεις αιχμαλωσίας ναυτικών βρίσκονται τα τελευταία χρόνια διαρκώς στο προσκήνιο. Ιδίως στις περιοχές της Δυτικής Αφρικής, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου της Γουινέας, παρατηρείται το ιδιαίτερα παράδοξο για την εποχή μας φαινόμενο των επαναλαμβανόμενα πολυάριθμων πειρατικών επιδρομών εις βάρος παραπλεόντων εμπορικών πλοίων με σκοπό την κατάληψή τους, τη σύλληψη ναυτικών και τη χρησιμοποίησή τους ως ομήρων για ανταλλαγή έναντι αδρών λύτρων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Όπως έχει κριθεί από τα Δικαστήρια του Πειραιά, οι συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργούνται οι σωματικές και ψυχικές βλάβες που υφίστανται οι ναυτικοί – θύματα πειρατείας και ομηρίας, θεμελιώνουν δικαίωμα αποζημίωσης, νοούμενες ως «ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ». Ως εκ τούτου οι ναυτικοί που θα τύχει να πέσουν θύματα πειρατείας δικαιούνται την αποζημίωση περί εργατικού ατυχήματος που προβλέπεται στο νόμο και στις ναυτικές συμβάσεις εργασίας, είτε λόγω τραυματισμού τους κατά τη διάρκεια της πειρατικής επίθεσης είτε λόγω ομηρίας – αιχμαλωσίας τους από τους πειρατές.

ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ – ΨΥΧΙΚΗ ΟΔΥΝΗ

Επιπροσθέτως όμως της νόμιμης ή συμβατικής εργατικής αποζημίωσης, όσοι ναυτικοί υπέστησαν σωματική βλάβη λόγω πειρατικής επίθεσης έχουν παράλληλα δικαίωμα και για ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ λόγω ηθικής βλάβης τους για τον πόνο και την ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν. Ομοίως οι οικογένειες των ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια πειρατικής επιδρομής ή θανατηφόρου ομηρίας τους, έχουν δικαίωμα για σημαντική χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης τους. Η πρόσθετη αυτή αξίωση αποζημίωσης θα πρέπει να θεμελιώνεται προσεχτικά σε πραγματικά γεγονότα παράβασης κανονισμών ασφαλείας και σε παράνομες πράξεις ή παραλείψεις που οδήγησαν (άλλως δεν απέτρεψαν) την πειρατική επίθεση κατά του πλοίου.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ

Το γραφείο μας έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν κατ’ επανάληψη τα δικαιώματα ναυτικών – θυμάτων  πειρατικών επιδρομών – και των συγγενών τους, που υπέστησαν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια πειρατικής επίθεσης, βρέθηκαν υπό κατάσταση αιχμαλωσίας και κατέληξαν σε επιτυχή απελευθέρωση, αλλά και σε περιπτώσεις θανατηφόρων ομηριών.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου στην ιστοσελίδα ertflix του τηλεοπτικού καναλιού ΕΡΤ, σχετικά με την Πειρατεία και τις ψυχικές και νομικές της συνέπειες:

https://www.ertflix.gr/en/vod/vod.274880-phasma-16