Σήμερα 18.2.2022 το ιταλικής σημαίας επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο EUROFERRY OLYMPIA εγκαταλείφθηκε από τους 237 επιβάτες και τα 51 μέλη του πληρώματος, όταν ξέσπασε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά σε ένα από τα γκαράζ του.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το σύνολο των επιβατών και του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού είναι σε πλήρη εξέλιξη και η καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβατών θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα. Δυστυχώς, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες υπάρχουν φόβοι για περίπου 11 αγνοούμενους επιβάτες, οι οποίοι αν και βρίσκονται στην λίστα επιβατών του πλοίου Euroferry Olympia, δεν έχουν εντοπιστεί. Ευχή όλων είναι να εντοπιστούν άπαντες σώοι και αβλαβείς.

Τον Δεκέμβριο του 2014 ζήσαμε αντίστοιχη ναυτική τραγωδία με το Ε/Γ NORMAN ATLANTIC. Το γραφείο μας, σε συνεργασία με εξειδικευμένους Ιταλούς δικηγόρους εκπροσώπησε με επιτυχία ενώπιον της Ιταλικής και της Ελληνικής δικαιοσύνης άνω των εκατόν πενήντα (150) επιβατών και θυμάτων στην διεκδίκηση αποζημιώσεών τους για τις υλικές ζημίες και σωματικές και ψυχολογικές βλάβες που υπέστησαν, και για την απώλεια συγγενών τους επιβατών.

Λίγους μήνες μετά κάηκε το αδελφό του πλοίο Ε/Γ SORRENTO πλέοντας από Ιταλία προς Ισπανία, πάλι από φωτιά που ξεκίνησε στο γκαράζ οχημάτων.

Όπως αναδείχθηκε από τις υποθέσεις αυτές, από τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά μεγάλων και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών σε επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, ιδίως αυτά της Μεσογείου, γεννώνται σοβαρά ζητήματα όσον αφορά δομικά προβλήματα των πλοίων αυτών και καταλληλότητα και δυνατότητά τους να αντιμετωπίσουν φωτιά σε κατάστρωμα οχημάτων με τα δικά τους πυροσβεστικά μέσα, όπως θα έπρεπε να μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τους ναυτιλιακούς κανονισμούς.