Στις 22 Μαΐου 2015, κατά την διάρκεια προκαταρκτικής συνεδρίασης ενώπιον της αρμοδίας Δικαστού στο Μπάρι της Ιταλίας Dr.ssaPiliego, διορίσθηκαν οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του δικαστηρίου για να διερευνήσουν τα αίτια και τις συνθήκες του ναυτικού συμβάντος και τους τέθηκε σειρά ερωτημάτων τεχνικής φύσεως, στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν και να συντάξουν τεχνικό Πόρισμα που θα υποβάλλουν στον Δικαστή. 

Στη συνέχεια ορίσθηκε η 11η Ιουνίου 2015 ως η ημέρα έναρξης της αυτοψίας των εμπειρογνωμόνων στο πλοίο, το οποίο παραμένει στο λιμάνι του Μπάρι όπως ρυμουλκήθηκε από το Μπρίντιζι προ μηνών και όπως ήταν από την ημέρα της πυρκαϊάς. Η αυτοψία και τεχνική επιτόπια διερεύνηση των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Στα πλαίσια της προετοιμασίας του χώρου όπου θα εισέλθουν οι πραγματογνώμονες και θα διεξαχθεί η πραγματογνωμοσύνη, έχει προγραμματισθεί από τις Ιταλικές Αρχές  να ξεκινήσει την Δευτέρα 25 Ιουνίου, από εξειδικευμένη εταιρεία που έχει επιλεγεί από τις Αρχές, η διαδικασία ανοίγματος και στερέωσης  του καταπέλτη στην πρύμνη του πλοίου, χωρίς εν τούτοις να γίνουν άλλες ενέργειες πριν της 11 Ιουνίου εκτός από προετοιμασία μέτρων ασφαλείας των προσώπων που θα εργασθούν εντός του πλοίου. Οι δικοί μας τεχνικοί σύμβουλοι, οι οποίοι διορίσθηκαν στην συνεδρίαση του Δικαστηρίου στο Μπάρι στις 22/5/2015, θα συμμετάσχουν σε κάθε ενέργεια των πραγματογνωμόνων των Ιταλικών Αρχών.

Photo S. Pavlakis & Technical Expert - 230515

Όσον αφορά τα οχήματα που βρίσκονται στους κατώτερους χώρους των γκαράζ και για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σε καλή κατάσταση, αυτά, κατά πληροφορίες από την Εισαγγελία το Μπάρι, δεν θα εξετασθούν ούτε θα απομακρυνθούν από το εσωτερικό του πλοίου, όπου είναι στοιβαγμένα, πριν να τελειώσουν οι πραγματογνώμονες με τα ανώτερα καταστρώματα. Σε κάθε περίπτωση, πριν κληθούν οι ιδιοκτήτες τους να αποφασίσουν εάν θα δεχθούν να τα παραλάβουν, θα εξετάσουμε λεπτομερώς την κατάστασή τους από τεχνικής πλευράς. 

Δηλώσεις που κατά τις προηγούμενες μέρες εμφανίσθηκαν σε μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο ότι δήθεν τα οχήματα έχουν βγει από το πλοίο και έχουν μεταφερθεί σε χώρο στάθμευσης στο λιμάνι του Μπάρι, βεβαίως είναι ανακριβείς και αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για ειδησεογραφική επιπολαιότητα, ανεπίτρεπτη υπό τις περιστάσεις, όταν οι επιβάτες του NORMAN ATLANTIC αναμένουν εδώ και μήνες νέα και εξελίξεις για τα περιουσιακά τους στοιχεία που παραμένουν εγκλωβισμένα μέσα στο πλοίο, ή εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.