Με πρόσφατη απόφαση που εξέδωσε σε υπόθεση που χειρίζεται το γραφείο μας το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, υποχρέωσε το Πολεμικό Ναυτικό να καταβάλει αποζημίωση σε Απόστρατο Αξιωματικό του, ο οποίος ασθένησε από μεσοθηλίωμα υπεζωκότα πνεύμονα, οφειλόμενη στην έκθεσή του σε αμίαντο κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του.

Τα Δικαστήριο δέχεται και επιβεβαιώνει την ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ήτοι του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο επί σειρά ετών παρέλειψε να αφαιρέσει – απομακρύνει τον αμίαντο αλλά και να λάβει στοιχειώδη μέτρα προστασίας των υπηρετούντων στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις γενικότερα.

Ο ανωτέρω δικαιωθείς Αξιωματικός ΠΝ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε ενώπιον του ΔΠΑ από το Γραφείο μας, είχε υπηρετήσει επί σειρά ετών σε πλοία του ΠΝ που έφεραν μεγάλες ποσότητες αμιάντου στα κατασκευαστικά τους τμήματα και ως μονωτικό μηχανημάτων και εξοπλισμού τους, όπως μεταξύ άλλων στο ΑΤ ΝΑΥΑΡΙΝΟ, στο ΑΤ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ, στο ΔΠ ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ, κλπ. Εξαιτίας της καθημερινής έκθεσής του σε ίνες αμιάντου, ο Αξιωματικός εκδήλωσε αρκετά χρόνια μετά την αποστράτευσή του μεσοθηλίωμα υπεζωκότα (μορφή καρκίνου του πνεύμονα). Το ΔΠΑ δέχθηκε ότι αποκλειστικά υπαίτιο για την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης στον απόστρατο πλέον Αξιωματικό, είναι το Ελληνικό Δημόσιο και για τον λόγο αυτόν ευθύνεται σε αποζημίωσή του, για την αποκατάσταση της τεράστιας ηθικής βλάβης που έχει υποστεί.